Nuffnand Ads

Tuesday, July 31, 2012

Resepi Cheese Cake


Resepi ni aku ambik dari blog Homemade Kek.. Resepi ini merupakan resepi favorite aku dan family. Resepi yang agak simple tak perlu susah2 nak kena bake..

Tapi yang pasti sedap..same macam Secret Recepi punya..da tak payah nak beli lagi da..buat pun ok..





Cheese Cake

Bahan-Bahan

Bahan A
  • 250 gm biskut ( aku guna biskut marie jeyh )
  • 125 gm mentega tanpa garam - guna 100 gm jeyh
Bahan B
  • 200 ml whip cream
  • 250 gm krim keju ( kalau bar guna dalam 2 bar, aku guna cheese Philadelphia )
  • 150 gm gula kastor
  • 1 sudu besar jus lemon * noted ( jangan letak banyak nanti masam )
Bahan C

  • 15 gm gelatin ( aku guna halagel punya )
  • Double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping

  • Strawberri atau blueberri secukupnya
  • Jus Lemon
  • Gula Caster
  • Sedikit Air
Cara-cara

  • Hancurkan biskut hingga jadi serbuk. Sediakan loyang * noted ( pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah di keluarkan )
  • Cairkan mentega. Tuang mentega ke dalam bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dalam fridge supaya menjadi keras.
  • Pukul whip cream hingga pekat dan gebu. Ketepikan.
  • Pukul krim keju atau keju bar bersama gula dan lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin yang telah di double boiler tadi dan gaul sebati.
  • Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam bekas berisi whip cream tadi dan gaul rata dengan menggunakan whisk.
  • Keluar adunan biskut tadi. Tuangkan adunan krim keju tadi ke atas adunan biskut. Sejukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 2-3 jam.
  • Campur semua bahan topping dengan kaedah double boiler.
  • Tuangkan atas kek hingga habis. Sejukkan semula.
  • Hidangkan.

No comments:

Post a Comment